Aanleverspecificaties rondhoeken

Rondhoeken is een afwerkingsmethode voor drukwerk. Door papier te rondhoeken worden de hoekjes van het papier afgesneden en krijg je drukwerk met mooie ronde hoeken! Je drukwerk wordt hierdoor nét wat specialer!

Rondhoeken in alle formaten 

Met onze digitale (laser)stansmachines, de Highcon Euclid IIIs en de Zund, kunnen we drukwerk van alle formaten rondhoeken. Hiervoor geef je de radius van de hoeken in de stansvorm van het drukwerkdocument aan.


Voor een aantal formaten hebben we een vaste stansvorm met een ronde hoek van 5 mm. Het gaat om de volgende formaten:

  • 260 x 130 mm 
  • 210 x 100 mm 
  • 150 x 100 mm
  • 148 x 210 mm (A5 formaat)

Voor visitekaartjes van het formaat 85x55 mm hebben we ook een vaste stansvorm (mal) en kan je kiezen uit een ronde hoek met 3 mm, 5 mm, 7 mm of 10 mm. 


Hoe lever je een drukwerkbestand aan voor rondhoeken?

Wil je een drukwerk met een ronde hoek laten maken in één van de bovenstaande formaten? Dan volstaat het om een normaal pdf-bestand aan te leveren. Hierin hoef je de ronde hoek zelf niet aan te geven. 

Wat zijn de voordelen van rondhoeken?

Papier met vierkante hoeken heeft nog weleens de neiging om om te krullen, de welbekende 'ezelsoren'. Door drukwerk te rondhoeken is dit verleden tijd. Daarnaast zijn ronde hoeken vriendelijker dan rechte hoeken (rechte hoeken zijn een stuk scherper) én rondhoeken geeft je drukwerk een extra bijzonder effect.


Rondhoeken is toe te passen bij verschillende soorten drukwerk, zoals kaarten, visitekaartjes, flyers, boekjes, en nog veel meer! 


Hoe werkt rondhoeken?

Rondhoeken van drukwerk gebeurt altijd door middel van een stansvorm. In de stansvorm geef je aan hoe de hoek uitgesneden moet worden. Je kan de stansvorm en de radius van de hoeken aangeven in je drukwerkdocument. De hoeken worden vervolgens uitgesneden of gelaserd met één van onze (laser)stansmachines, zoals de Highcon of Zund.


Voor een aantal kaartformaten hebben we een vaste stansvorm, een mal waarbij de hoeken zijn voorzien van een rond mes.  Dit heeft als voordeel dat alle hoeken precies gelijk worden uitgesneden. Voor deze formaten gebruiken we de Rotary-Die Cutter.


Afhankelijk van het formaat, de radius van de ronde hoek en het aantal ronde hoeken bepalen we hoe ansichtkaarten, visitekaartjes en ander drukwerk wordt voorzien van ronde hoeken. 


Vragen over rondhoeken?

Heb je een vraag over het rondhoeken van jouw drukwerk? Neem dan contact met ons op!