De week van... Hans de Reuver

Hans de Reuver is een vaste waarde bij Wihabo. Al sinds 1999 zorgt hij op de studio voor opmaak en pre-press. Grafische programma's kennen voor hem geen geheimen meer. Maar steeds vaker begon het bij Hans te kriebelen... wordt het niet tijd voor een nieuwe uitdaging? Ons programma 'Fit & Flexibel' in het kader van duurzame inzetbaarheid gaf hem een duwtje in de rug om een nieuwe weg in te slaan: Operator op de digitale productie-afdeling. Onderdeel van dit traject is een intensieve opleiding. Hans vertelt over zijn week bij HP in Barcelona.

De eerste dagen...

Dag 1: woensdag 26 september

"Mijn trip naar Barcelona begint rond het middaguur: ik reis met de trein naar Schiphol. Na het inchecken komt de eerste verrassing: 45 minuten vertraging. Om 15.00 uur vertrekken we alsnog, een vliegtuig vol verschillende nationaliteiten, onderweg naar Barcelona. Na een prima vlucht verloopt ook de aankomst op Barcelona AirPort vrij vlotjes: mijn koffer rolt als eerste van de band. Binnen 10 minuten zitten we al in de bus naar Plaça de Catalunya. Na een snel bezoekje aan McDonalds door naar de metro en 19:00 uur arriveren we bij Holiday Inn. Even opfrissen en daarna samen met mijn collega Roland (die al in Barcelona was) de hotelbar verkennen!"

 

Dag 2: donderdag 27 september

"Na een uitstekende nacht en prima ontbijt, nemen we de shuttlebus naar HP. Ik volg de opleiding Operator voor de HP Indigo 10000 en 12000 Digital Press, Level 1. Ik zit in een groepje met drie Italianen: een cursist, een tolk en een instructeur. De tolk zit er meer voor mij bij dan voor die Italiaan. Op het lesprogramma vandaag staan printen, dagelijks onderhoud en troubleshooting aan de HP 10000. Ik mag veel zelf doen en druk mijn eerste digitale durkwerk op canvas. Wist helemaal niet dat dit kon. Na een intensieve eerste dag zoek ik Roland weer op (die de opleiding tot Operator aan de HP 7800 Digital Press volgt) en eten we ‘s avonds tapas in Sant Cugat, een levendig stadje net buiten Barcelona."

 

Dag 3: vrijdag 28 september

"Vandaag start met een uitgebreide uitleg over de technische werking van de digitale drukpers. Daarna plegen we dagelijks onderhoud, warbij we werkelijk álle onderdelen uit de engine halen. Elke vrijdag sluit HP de week af met tapas en het uitreiken van de certifcaten. Wij bij Wihabo hebben er weer een gecertificeerd Indigo-drukker bij: gefeliciteerd Roland!"

 

Dag 4 en 5: zaterdag 29 en zondag 30 september

"In het weekend is er tijd om de toerist uit te hangen. Samen met mede-cursist Andries beland ik op zaterdag middenin een grote demonstratie: wat zijn Catalanen fel! Er is veel politie op de been, de halve Ramblas is afgesloten en ik hoor later dat het ook nog uit de hand gelopen is., maar daar hebben we zelf gelukkig niks van meegemaakt. Desondanks toch enigszins angstaanjagend, met een omweg lopen we richting haven en strand. De sfeer aan de haven is gelukkig heel anders: veel leuke foodtrucks en een jazzfestivalletje: gezellig! Op zondag ontdekken we Barcelona vanuit de BusTuristic: een 'hop-on, hop-off'-bus waarmee we via verschillende routes de toeristische hotspots aandoen."

 

Dag 6 en 7: maandag 1 en dinsdag 2 oktober

"Mijn tweede week start met twee drukke opleidingsdagen, waarbij heel veel nieuwe aspecten van de machines aan bod komen. Van de blanket, de papierinvoerstraat en de ventilators in de invoerbakken, tot het demonteren van de pile en het schoonmaken en vervangen van aandrijfriempjes. Ook slaan ze me met een heleboel afkortingen om de oren. Intensief, maar erg leerzaam!"

 

 

Intensief en leerzaam

Dag 8 en 9: woensdag 3 en donderdag 4 oktober

"We starten woensdag in het klaslokaal - hier zijn we bijna nooit - met uitleg over Print OS, een onlineprogramma van HP. Je kunt hier zien wat de persen van Wihabo doen: of ze in storing staan, wat ze gedrukt hebben, of je met onderhoud bezig bent. Dat geeft inzicht in de status, of het nodig is om onderdelen te bestellen bijvoorbeeld. Daarna krijgen we onder meer uitleg over het inktcabinet en leren we meer over schoonmaak en calibratie. Op vrijdag voeren we het maandelijks onderhoud uit: we maken alles schoon en vervangen filters. Belangrijk werk!"

 

Dag 10: vrijdag 5 oktober

"De laatste dag. We starten met het draaien van orders. Dat gaat goed. Daarna krijgen we een korte tour en zien onder meer bijzonder digitaal drukwerk. Daartussen ook ons eigen 'Wow-VET'-boekje, dat geeft een trots gevoel! Zoals elke vrijdag sluiten we bij HP af met tapas én ontvang ik mijn eigen certificaat. Ook dat zorgt voor een trots gevoel: anderhalve week in Barcelona op een goede manier afgesloten!"