Even voorstellen... de vier van IT

Massamaatwerk, soepele workflows en korte levertijden. Vaak komen de mannen van IT in de picture als iets hapert, maar ze dragen aan veel meer processen bij. Voor wie ze nog niet kent, stellen Mike en Robert zichzelf en collega’s Jörg en Sander nader voor. En natuurlijk geven ze in dit blog een inkijkje in hun digitale wereld.

Steeds beter op elkaar ingespeeld

Net als de vraag naar geautomatiseerde processen, groeit ook de IT-afdeling van Wihabo. Sander van Abeelen (33 jaar) begon hier in 2013 één dag in de week, maar werkt inmiddels fulltime. Ook kreeg hij een jaar geleden een directe collega: Robert Zegwaard (49 jaar). Sinds 1 juli maakt ook Jörg Weijers (46) deel uit van het IT-team.

Een jaar geleden maakte Mike Rovers (44 jaar) de overstap vanuit onze Studio, waar hij meer dan tien jaar actief was. Daardoor is Mike de enige met een Apple Mac tussen de Windows pc’s.


Het viertal werkt veel vanuit hun eigen expertise, maar trekken steeds vaker samen op. Ze raken dan ook steeds beter op elkaar ingespeeld.

 MIKE Rovers over de taakverdeling in het it-team:

“We zorgen ervoor dat er altijd iemand bereikbaar is via interne helpdesk, zodat we meteen kunnen helpen als het nodig is."

Vijf vragen, vijf antwoorden

Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

Mike:  “Robert zorgt voor de orderverwerking. Binnenkomende opdrachten gaan zo snel mogelijk naar de digitale persen. Zónder tussenstops bij het Orderbureau of de Studio, zodat we flinke aantallen kunnen maken. Sander is onze superallrounder, verantwoordelijk voor onder andere het systeembeheer. Hij laat de servers draaien en de digitale persen werken. Ook is Sander veel bezig met automatisering. Jörg is nog maar kort bij ons team. Als proces engineer gaat hij zich vooral richten op het beheren, automatiseren en optimaliseren van werkstromen.”


Robert: “En dan is Mike er nog: hij is druk met het automatiseren van onze Studio.”


Mike: “Met z’n vieren zorgen we ervoor dat er altijd iemand bereikbaar is via de interne helpdesk. Is er wat mis op een werkplek? Of met een digitale pers? Dan kunnen we meteen helpen.”

 robert zegwaard over de grote uitdagingen:

“De techniek gaat tegenwoordig zó snel, we kunnen het ons niet permitteren om stil te zitten. Stabiliseren en verbeteren heeft onze prioriteit."

Waarom wordt IT steeds belangrijker voor Wihabo?

Robert: “Drukkerijen kunnen tegenwoordig alleen overleven als ze in staat zijn om snel te leveren. Vandaag besteld, is het liefst vandaag nog in huis. Ruimte voor mensenwerk is bijna niet meer.”


Mike: “Het lukt ons ook om herhalende taken in de Studio te automatiseren, waardoor we veel tijd besparen. Daarbij komt dat Wihabo een grote diversiteit aan mogelijkheden biedt én blijft vernieuwen. Dat zijn belangrijke toegevoegde waarden. En als er een nieuwe digitale pers of afwerkingmachine komt, moet ook het interne proces opnieuw ingericht worden. Zoals bij de Scodix Ultra2 Pro with Foil, waarmee we onder meer goudfolie digitaal kunnen aanbrengen. Dat zorgt namelijk voor veel meer digitale mogelijkheden.”

Wat zijn jullie grootste uitdagingen?

Robert: “De snelheid van de ontwikkelingen om ons heen én de groei van Wihabo. Als we een workflow voor een klant moeten maken, laten we daar natuurlijk alles voor vallen. De techniek gaat tegenwoordig zó snel, we kunnen het ons niet permitteren om stil te zitten. Stabiliseren en verbeteren heeft onze prioriteit.


Mike: “Ook de snelheid van ons systeem is een issue. Soms ontstaat er rond het middaguur een bottleneck, doordat er veel orders met dezelfde deadline binnenkomen. Terwijl sommige opdrachten mogelijk al eerder afgerond hadden kunnen worden.”


Robert: “Dat moeten we in de toekomst tackelen door bijvoorbeeld meerdere systemen parallel te laten lopen. Met andere hardware of door de workflow anders in elkaar te steken.”

 

Wat maakt Wihabo tot een leuke werkgever?

Robert: “Je merkt dat het een familiebedrijf is. Het is hard werken, maar er is ook ruimte voor gezelligheid, ontspanning en persoonlijke aandacht.”


Mike: “Er zit veel energie in Wihabo. We gaan constant vooruit!”


Wanneer beleven jullie het WOW-gevoel?

Robert: “Als we een technische uitdaging hebben waarbij een oplossing niet voor de hand ligt, maar we het wél voor elkaar krijgen.”

 

Mike: “Neem bijvoorbeeld de 50.000 unieke wikkels voor Tony’s Chocolonely. Die moesten we foutloos en efficiënt door onze machines zien te krijgen. Daar zijn we toch maar mooi in geslaagd!”