Het Wow-momentje van... Twan

Bijzonder drukwerk ‘gewoon’ mogelijk maken, dát doen we bij Wihabo. Met dank aan onze collega’s, die dit met een grote passie voor het vak doen, elke dag weer. En terwijl ze dat doen, beleven ze ieder hun eigen Wow-momentjes. Eén van die vakmensen is Allround Medewerker Nabewerking Twan Verweijen: “De afwisseling maakt het zo leuk.”

Geen nummertje

Twan Verweijen (43) kwam 2 jaar geleden bij Wihabo werken, nadat de drukkerij waar hij 20 jaar werkte failliet ging. “Ik ging op zoek naar ander werk en zo kwam ik bij Wihabo terecht. In eerste instantie dacht ik dat het een heel groot bedrijf was, waar je een nummertje zou zijn.” Maar na een leuk en vooral informeel gesprek over ‘koetjes en kalfjes’ met Jo (van Buul, Nabewerking) en Roel (Nikkelen, voormalig Operationeel Manager) bleek dat totaal niet het geval, vertelt Twan. “Het leek eigenlijk niet eens op een sollicitatiegesprek. En toen ik van Jo en Roel de opdracht kreeg om een rondje te lopen door de productie, voelde dat meteen goed.”


Warm bad

“Een paar dagen later stond ik op de werkvloer en kwam terecht in een warm bad. Niet alleen de sfeer was gelijk goed, ook de machines waren me al bekend,” vervolgt Twan zijn verhaal. Als Allround Medewerker Nabewerking heeft hij alle kneepjes van het vak in de smiezen: snijden, vouwen, hechten en rillen met de Thijssen & Bonitz, lasersnijden met de Highcon én het bedienen van de SmartStacker. “Afwerking Groot, zoals de afdeling heet, is toch wel echt mijn territorium. De Highcon is vaste prik, zeker in de Tintelingen-periode - dan draait 'ie de hele dag.”


Nooit spijt

Of Twan altijd al droomde van een baan als grafisch nabewerker? “Ik wilde van jongs af aan al de grafische branche in. Eigenlijk wilde ik vormgever worden, maar ik werd niet aangenomen op de opleiding. Toen ben ik de drukkerijwereld ingerold, daar heb ik nooit spijt van gehad. Er is weleens aan me gevraagd om op kantoor te komen werken. Dat is niks voor mij, laat mij maar lekker met m’n handen werken!”

 


twan verweijen, bij wihabo sinds 2019:

"Op de Highcon maak je écht unieke producten, zoals 3D-kerstboompjes met een persoonlijke code. Dat zijn mooie producten om te maken!”

Mooie dingen maken

Wat maakt het werk als nabewerker dan zo leuk? “Het is heel cliché, maar in de nabewerking is geen dag hetzelfde. Je begint de ene dag met snijden, vouwen en dan de Highcon, of andersom. Je staat niet de hele dag door hetzelfde werk te doen. Die afwisseling maakt het zo leuk. En door de variatie in  werkzaamheden, maak je ook niet de hele dag hetzelfde product. Op de Highcon maak je écht unieke producten,” volgens Twan, “zoals visitekaartjes waar een hertje uitgestanst wordt. En in de Tintelingen-tijd maken we 3D-kerstboompjes met een persoonlijke code. Dat zijn mooie dingen om te maken!”


Finetunen

De SmartStacker, een volledig geautomatiseere digitale snijmachine, is sinds 2020 onderdeel van het machinepark van Wihabo. Het duurde even voordat deze machine ging lopen. Twan weet waarom: “We zijn lang bezig geweest om de SmartStacker te finetunen. De specificaties die we bij de machine kregen, klopten niet. Hierdoor kwamen er krassen op de foliekaartjes, dat wil je natuurlijk niet.”


Wow, het kan!

Door veel te testen en aan de knoppen te draaien lukte het uiteindelijk om de SmartStacker goed in te stellen, vertelt Twan. “Als zo’n machine dan eindelijk goed loopt, voelt dat goed. Want dan pas zie je wat ‘ie doet en op welk tempo. En toen die mooie foliekaartjes er óók zonder krassen uit kwamen rollen, dacht ik wel ‘Wow, het kan!’”