Stagelopen doe je zo...

"Dit is officieel mijn eerste werkdag. Maar ik ben gisteren ook effe geweest omdat Ruud vroeg of ik foto’s wilde maken." De toon is gezet, Daniëlle van der Veeken houdt duidelijk niet van stilzitten. Ze runt een eigen bedrijfje, rondde haar afstudeerstage bij Wihabo af met een indrukwekkend verslag en is nu onze nieuwste aanwinst op de studio. En dan vinkt ze ook nog in rap tempo haar bucketlist af. Even kennismaken. 

Met het diploma mediavormgeving op zak zit Daniëlle inmiddels op de studio bij Wihabo. "Als DTP-operator, klinkt chique toch?", zegt ze enthousiast. Dat het zover zou komen, had ze een paar jaar eerder niet voorzien. Bij de open dag van de opleiding op het Koning Willem I College liep ze gillend weg. "Ik was thuis altijd al aan het knutselen en creatief bezig, van bloemschikken tot fotografie. Maar ik wilde ábsoluut niet mijn hele leven achter de computer zitten." Op advies van haar vader ging ze later tóch nog een keer kijken. En meldde ze zich aan. "Ik ben heel blij dat ik werd aangenomen op de opleiding. Mijn schrikbeeld bleek onterecht, ik kreeg juist heel veel vrijheid om te kiezen wat ik wilde leren. Later ben ik ook zelf gaan helpen op de open dagen, zodat ik mijn verhaal kon vertellen aan nieuwe studenten."


Ruimte

Vier jaar lang kon ze op school haar 'eigen ding doen'. "Ik hoefde niet exact het boekje te volgen, docenten gaven veel ruimte voor eigen inbreng en ideeën. Dat paste perfect bij mij." Die vrijheid vond ze ook buiten school. Met haar eigen bedrijf, Fotografie Dani, kreeg ze steeds meer fotografieklussen. Lachend: "Ook daar kreeg ik van docenten veel advies over. Op school had ik sneller internet dan thuis, dus op een gegeven moment werkte ik daar ook veel voor mezelf."


Haar ondernemende karakter stuwde ook haar wens om in het buitenland af te studeren. Alles leek geregeld: op een college in Florida zou ze lessen volgen, stage lopen en zelfs lessen geven. Maar die droom ging uiteindelijk niet door en in plaats van Amerika belandde ze in Geffen. "Ik kwam Joris regelmatig tegen en hij had al wel 400 keer gezegd dat ik bij Wihabo welkom was."


“Als ik maar dingen kan leren”

Op bezoek in Geffen werd direct duidelijk: fijn als je stage wilt komen lopen, maar onze focus ligt op de technische kant van grafische vormgeving. Daniëlle: "Dat wilde ik graag, want naast alle conceptuele en grafische aspecten, maakte dit mijn opleiding compleet." De perfecte stageplek zou je zeggen. Toch twijfelde de stagecoördinator van de opleiding of Wihabo als stageplek wel voldoende te bieden zou hebben. 


Die twijfel is inmiddels ook bij de opleiding omgeslagen in verwondering. Daniëlle vatte haar afstudeerstage samen in een bijzonder boekwerk, waarin ze alle technische kansen van digitaal drukwerk greep. Van spot-uv en fluor-inkten tot een stansvorm in de cover en verschillende papiersoorten in het binnenwerk. "Mijn docent ‘digitale beeldbewerking’, mijn mentor en mijn stagebegeleiders waren erg onder de indruk. Die hadden geen idee dat dit allemaal mogelijk was. Ik was de enige student die een gedrukt afstudeerverslag had ingeleverd. Een onvergetelijke binnenkomer!"

'Hans weet ?lles'

Maar wat heeft ze in die drie maanden nu allemaal geleerd? Op die vraag volgt een spervuur aan antwoorden. "Ik heb zóveel geleerd! Vooral van Hans de Reuver, mijn stagebegeleider. Hij weet álles. Ik heb eerst anderhalve week op een stoel naast hem gezeten en alles opgeschreven wat hij zei. Die eerste dagen was ik helemaal óp van alle info die ik te verwerken had. Hans legde het me altijd precies zo uit dat ik het zelf goed begreep, hij heeft me heel fijn begeleid. Een van mijn leerdoelen was heel gestructureerd werken. Dat heb ik dankzij hem opgepikt en daar profiteer ik ook in mijn eigen bedrijf van!"


Sneltreinvaart

Haar enorme drive en leergierigheid maakten ook indruk bij Wihabo. Ze is nu drie dagen per week DTP-operator. Ruud Bosch: "Ze past hier perfect, maar we vinden het heel belangrijk dat Daniëlle zich ook met haar eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen. Die flexibiliteit kunnen we haar op deze manier bieden." Ook Daniëlle is blij met haar eerste 'echte' baan. "DTP-operator, klinkt chique toch? Ik heb een leuk CV voor iemand van 20, daar staat deze functietitel heel mooi op. Ik fotografeer veel in het weekend en de afwisseling met de hectiek van mijn eigen bedrijf vind ik heel fijn. Het is een volle week, maar dit is een unieke combinatie voor mij. De sfeer is heel goed en Wihabo begrijpt voor de volle 100% wat ik aan het doen ben."


De carrière van Daniëlle raast in sneltreinvaart verder. De doelen die ze als fotograaf had voor de komende vijf jaar, heeft ze inmiddels al behaald. "Ik wilde bijvoorbeeld enorm graag fotograferen op grote festivals zoals Intents of 7th Sunday, waar 60.000 bezoekers rondlopen. Check! En de eventfotografen waar ik tegenop keek, bellen me nu om koffie te komen drinken of te barbecueën." Desondanks reiken haar ambities inmiddels al weer verder. "Ik hoop nog ooit internationaal te gaan. Voor mijn gevoel zit dat er ook aan te komen! En over een paar jaar ga ik zeker weer een boek maken over wat ik gedaan heb en waar ik allemaal geweest ben. De titel heb ik al: 'Dit is Daniëlle'."


Ben je nieuwsgierig naar het stageverslag van Daniëlle?

Bekijk dan hier de foto's (die ze zelf maakte) op onze inspiratiepagina.


Heb jij ook een onbedwingbare drive om te leren en wil je stagelopen bij Wihabo?

Neem dan contact op met Stephan Bombeeck: (073) 534 07 00

Meer over: opleidingstage