Succesvolle overstap naar duurzamere HP Indigo 100K

Wihabo is wereldwijd de eerste drukker die de HP Indigo 100K Series 5 Digital Press commercieel in gebruik heeft genomen. De investering in deze digitale drukpers was onderdeel van het project ‘Transitie Wihabo naar duurzaam volledig digitaal drukken'. Eind oktober is de ingebruikname van de HP Indigo 100K succesvol afgerond. Het resultaat: een volledig digitaal, milieuvriendelijk en toekomstbestendig papier drukproces!

Met een steeds groter wordende problematiek op het gebied van CO2-uitstoot en milieuverontreiniging kun je als bedrijf niet anders dan een transitie maken naar een duurzaam en toekomstbestendig productieproces. Door de huidige trends van doelgroepmarketing en personalisering worden steeds kleinere printoplages gevraagd. Met als gevolg dat in traditionelere printprocessen de inefficiënties worden uitvergroot.


Vooral bij offsetdruk is dit evident, aangezien het grondstofverbruik voor het instellen in de buurt komt van de omvang van de order zelf! Daarom heeft Wihabo in 2020 geïnvesteerd in een moderne, digitale drukpers: de HP Indigo 100K Series 5.

VEKI-subsidie

De aanschaf van de HP Indigo 100K is mogelijk gemaakt en uitgevoerd door de subsidie ‘Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie’ (VEKI) van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers die CO2-besparende maatregelen willen nemen. Medio juni diende Wihabo de subsidieaanvraag in op basis van het projectplan ‘Transitie Wihabo naar duurzaam volledig digitaal drukken'.


Van offset naar volledig digitaal

De HP Indigo 100K is naar Geffen gekomen ter vervanging van de HP Indigo 10.000, een oudere en minder efficiënte digitale pers, en de Sakurai 575 SD+C offsetpers. Omdat met de HP 100K een enorm verschil wordt gemaakt op het gebied van kwaliteit, productiviteit, efficiëntie en grondstofbesparing, is er besloten om de HP Indigo 10.000 in te ruilen en de Sakurai offsetpers te verkopen. Met de verkoop van de offsetpers heeft Wihabo de transformatie ondergaan van traditionele offsetdrukkerij tot een volledig digitale drukkerij.

 

roel nikkelen, operationeel manager bij wihabo:


“Met de 100K realiseren we flinke besparingen op het gebied van energie, grondstoffen en CO2- uitstoot.'”

Mooie besparingen

“Met de 100K realiseren we flinke besparingen op het gebied van energie, grondstoffen en CO2- uitstoot”, vertelt Roel Nikkelen, Operationeel Manager bij Wihabo. “Op de nieuwe machine is er bijvoorbeeld nauwelijks inschiet meer nodig. De beperkte papierverspilling is een groot voordeel van digitaal drukken in vergelijking met offset drukken. Ook hoeven er geen aluminium offset platen meer te worden gemaakt en hebben we geen chemicaliën en andere milieubelastende verbruiksmaterialen meer nodig. En waar de Imaging Oil bij de 10.000 na gebruik werd afgevoerd, wordt de olie door de 100K gefilterd en hergebruikt door middel van het RIO-systeem.”


De grootste besparing zit volgens Roel in het stroomverbruik: “Door te drukken in de verbeterde EPM-modus (Enhanced Productivity Mode) en op de hogere snelheid van de HP Indigo 100K is de productie efficiënter. Per gedrukt vel verbruiken we minder stroom en tegelijkertijd draaien we per uur een hoger volume. Hierdoor behalen we een geweldige CO2-reductie.”


CO2-reductie

De CO2-reductie wordt behaald met een besparing op het stroomverbruik, een reductie van de hoeveelheid bedrukt papierafval en de besparing op het verbruik van aluminium, rubber, olie en chemische middelen. In het projectplan en een gedetailleerde exploitatieberekening is berekend dat er door de investering in de HP Indigo 100K een besparing van minimaal 757.662 kg CO2 (= ruim 757 ton CO2) wordt behaald in de periode van 2020 t/m 2025. Na die periode zal de besparing nóg verder oplopen.

Voorbeeldfunctie

“Met behulp van de VEKI-subsidie hebben we een geweldige stap kunnen zetten op weg naar een duurzaam, CO2-besparend én toekomstbestendig productieproces. Het is belangrijk dat we op zoek blijven naar manieren om onze industrie te verduurzamen.” Roel benadrukt dat Wihabo met deze casus een voorbeeld wil zijn voor de grafische industrie: “De aanschaf van de HP 100K past bij de ambitie van Wihabo om de meest moderne, vooruitstrevende en duurzame drukkerij van Nederland te zijn. We hopen dat meerdere grafische collega’s de ambitie op het gebied van duurzaamheid met ons delen.”