Tips & Tricks: Drukwerk personaliseren doe je zo!

De kracht van Wihabo ligt bij massa-maatwerk: het op grote schaal drukken van gepersonaliseerd drukwerk. Door een kaart, envelop of (geschenk)verpakking te personaliseren maak je van 'gewoon' drukwerk iets heel bijzonders én unieks. Klinkt als veel werk? Nee hoor, en zeker niet met onze tips! Hiermee personaliseer je jouw drukwerk voortaan gemakkelijk én op de juiste manier. Of het nu gaat om 10 of 10.000 exemplaren. 

Per jaar verwerken we jaarlijks meer dan een miljoen gepersonaliseerde bestellingen. En dan hebben we het niet alleen over de honderdduizenden gepersonaliseerde wikkels van Tony's Chocolonely of de ruim 500.000 gepersonaliseerde kerstgeschenken van Tintelingen. Ook kaarten, enveloppen en (geschenk)verpakkingen zijn perfect geschikt om te personaliseren.  


Drukwerk personaliseren: dit hebben we nodig 

Om te beginnen met het personaliseren van drukwerk hebben we de volgende bestanden nodig: 

  • Een InDesign bestand, compleet met fonts en links 
  • Een Excel-bestand met gegevens voor de personalisatie
  • Een PDF met een voorbeeld van de personalisatie 

 

 

Kimberley over het aanleveren van je excel-bestand:

"Beveilig je Excel-bestand met persoonsgegevens altijd met een wachtwoord. Na het ordertraject verwijderen we de aangeleverde persoonsgegevens uit onze systemen." 

Onze tips voor een perfecte personalisatie  

Zodra je de drie bestanden hebt aangeleverd kunnen wij aan de slag! Onze collega's van de Studio zijn een kei in het personaliseren van drukwerk, maar met deze tips help je ze een handje om dat nóg beter en efficiënter te doen. 

  • Laat de kolomnamen in Excel overeenkomen met de velden in InDesign 
  • Zorg dat er geen verborgen regels in het Excel-bestand zitten, die komen bij het personaliseren toch mee 
  • Maak voor jezelf een voorbeeld met de langste gegevens, zodat je zeker weet dat de gegevens mooi in je ontwerp passen 
  • Laat je Wihabo het drukwerk verzenden? Zet eventuele buitenlandse adressen onderaan in het Excel-document, deze post bieden we apart aan. 

Altijd een uniek volgnummer 

Bij gepersonaliseerd drukwerk plaatsen we altijd een uniek volgnummer op het ontwerp. Als er onverhoopt iets ontbreekt of beschadigd raakt in de productie, gebruiken we het volgnummer om dit te controleren en herstellen.  


Ga je jouw drukwerk personaliseren? Geef in het ontwerp een plek aan voor het volgnummer, een 6 punts tekst. Houd er rekening mee dat het volgnummer zichtbaar is in het afgewerkte product. Dus plaats de plek voor het volgnummer niet aan de binnenzijde van het ontwerp of op plakrandenHeb je nog geen plek gekozen voor het volgnummer in het aangeleverde InDesign-bestand? Dan kiezen wij een goede plek voor je uit! Natuurlijk sturen we je eerst even een voorbeeld van het ontwerp mét volgnummer ter controle.  


Sjabloon voor het personaliseren van enveloppen

Voor het personaliseren van enveloppen, bijvoorbeeld bij familiedrukwerk, hebben we een handig Excel-sjabloon gemaaktDownload het sjabloon en vul de gegevens volgens het voorbeeld in. Het personaliseren van enveloppen gaat nu (bijna helemaal) automatisch!  


Download het sjabloon


Zelf aan de slag met het personaliseren van drukwerk

Wil je zelf aan de slag met het personaliseren van drukwerk en wil je er meer over weten? Stel gerust je vraag aan één van onze drukwerkadviseurs.