Zonder papieren naar de Indigo-pers

Voordat Daan Hamstra (34) bij Wihabo begon, had hij van alles gedaan. Zo was hij onder meer orderbegeleider, werkvoorbereider en webdesigner. Telkens zat hij achter een scherm. En steeds had-ie een kantoorbaan. “Ik had er genoeg van”, vertelt hij. “Ik wilde met m’n handen gaan werken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Hij werd bezorger bij Jumbo, maar hield ondertussen zijn oren en ogen open. Daan: “Op een vacatureplatform zag ik Wihabo voorbij komen. Werken in de grafische industrie: dat sprak me meteen aan.”


‘Je kunt maandag beginnen’

Hij besloot een open sollicitatie de deur uit te doen. Een uitnodiging voor een gesprek in Geffen liet vervolgens niet lang op zich liet wachten. En dat beviel beide partijen. “Je kunt maandag beginnen, kreeg ik te horen”, gaat Daan terug naar vorige zomer. “In welke functie was nog niet bekend. Ik had een ICT-diploma, maar geen ervaring of papieren in de grafische industrie. Toch had Wihabo het volste vertrouwen in me. Dát telde. Ik moest eerst maar eens een tijdje meedraaien en dan zouden we daarna wel verder kijken.”


Tijdens deze ‘snuffelperiode’ maakte Daan ook kennis met de C.P. Bourg. Collega Roland maakte hem wegwijs, waarna hij zelf een paar maanden achter deze machine heeft gestaan. Dat beviel uitstekend. “Totdat er een plaats als Indigo-drukker vrij kwam”, bekent Daan.

 

daan hamstra over zijn kans bij Wihabo:

“Waar een wil is, is een weg”


Cursus in Barcelona

Daan wilde dat plekje achter de Indigo Digital Press wel overnemen. Hij wist dat het flink aanpoten was – hij stond er immers met z’n neus bovenop – maar zag het vooral als een geweldige kans. Om deze te verzilveren, vloog hij eerst naar het Graphic Arts Training Centre van HP in Barcelona. “Daar heb ik level 1 van de Indigo-cursus gevolgd”, aldus Daan. “Zo heb ik in Spanje de machine en de mogelijkheden ontdekt. Ook kwam onderhoud tijdens de vijfdaagse training aan bod.”


Schouders eronder

Of hij ooit voor level 2 en 3 gaat, weet Daan nog niet. Er werd hem sowieso aangeraden om eerst een jaar praktijkervaring op te doen. “Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk”, vertelt hij met een lach. “De sfeer is gemoedelijk en ik heb leuke collega’s. Ik zit echt op mijn plek. Zo zie je maar: als je je schouders ergens onder zet, kom je er. Ook zonder diploma. Dankzij Wihabo weet ik: waar een wil is, is een weg!”