Flexibel werken bij Wihabo

Wat als werken niet meer hoeft, maar je nog wel graag wil en kan? Als je jezelf nuttig wilt maken, onder de mensen wilt blijven, of voor een extraatje wilt sparen naast je AOW. Of als je noodgedwongen op zoek moet naar een nieuwe baan, een aantal jaar voor je geplande pensioenleeftijd. Dan ga je toch op zoek naar een flexibele baan? Bij Wihabo, bijvoorbeeld!

"Er zijn veel mensen die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet stil willen zitten. Mensen die fysiek en mentaal in goede gezondheid zijn en hun kwaliteiten willen blijven inzetten. Daarnaast is het een mooie manier om een extraatje te verdienen naast het pensioen”, zegt Moniek Hanssen, HR-adviseur bij Wihabo. “Denk ook aan mensen die op latere leeftijd vanwege een reorganisatie noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Voor die doelgroep hebben we de Wihabo Pluspool in het leven geroepen. Een groep 60-plussers die flexibel beschikbaar zijn voor diverse werkzaamheden in de drukkerij.”


Arbeidsparticipatie

Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, betekent dat niet automatisch dat je achter de geraniums moet gaan zitten, integendeel! Dat laten ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. Het aantal gepensioneerden met een baan is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2019 telde Nederland 263.000 werkende 65-plussers, ruim twee keer zoveel als 10 jaar geleden. Naast de vergrijzing en stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd is ook de arbeidsparticipatie onder ouderen flink toegenomen: zo’n 8% van de 65-plussers werkt nog.


Gemêleerd gezelschap

Wie op onze website, op de pagina 'Team', de foto’s van medewerkers bekijkt, zal opmerken dat het Wihabo-team een goed gemêleerd gezelschap is. De gemiddelde leeftijd van de ruim 80 medewerkers is 42,4 jaar. “Jongeren werken samen met medewerkers met meer werk- en levenservaring. Die wisselwerking doet beiden goed”, aldus Moniek. “Voor de Wihabo Pluspool zijn we juist op zoek naar die mensen. Zij kunnen zich met hun technische én bovenal sociale vaardigheden op verschillende manieren nuttig maken in de drukkerij.”

Oogje in het zeil

Moniek: “Harrie, één van onze Pluspool-medewerkers, begeleidt al enkele jaren het inpakwerk voor Tony’s Chocolonely tijdens de avond- en nachtdiensten, vooral in de drukke periode van oktober tot december. Het is voor de medewerkers en flexkrachten die avond- en nachtdiensten draaien fijn als een ervaren persoon aanwezig is die een oogje in het zeil houdt; in een drukkerij werk je toch met machines.”

 


Ton van vugt, chauffeur bij wihabo:

“De meerwaarde van 60-plussers op de werkvloer? Ze zijn over het algemeen relaxter, bekijken dingen van een afstandje en hebben behoorlijk wat mensenkennis.”

Geen fan van autorijden

De Wihabo Pluspool bestaat nu uit een aantal flexibele medewerkers, inmiddels vaste gezichten op de werkvloer én daar buiten. Chauffeur Ton van Vugt (66) is één van hen en werkt nu drie jaar bij Wihabo. Ton: “Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper. Toen ik op mijn 58e in de WW kwam door een reorganisatie, maakte ik geen schijn van kans om in mijn vakgebied nog werk te vinden.” Via de gemeente werd Ton gewezen op de baan bij Wihabo als chauffeur. “Van autorijden was ik geen grote fan, maar ik gaf mezelf een maand om het te proberen. ‘Als het niet bevalt, doe ik het niet’, zei ik.” Boven verwachting beviel het Ton goed. “Je komt op zoveel plekken en hebt contact met zoveel mensen. ‘s Ochtends weet ik niet wie ik overdag tegenkom. En door mijn achtergrond in de grafische branche heb ik meer feeling met het werk wat ik rondbreng.”


Meerwaarde

Ton ziet de meerwaarde van 60-plussers op de werkvloer wel in. “60-plussers zijn over het algemeen relaxter, schieten niet zo snel in de stress. Ze bekijken dingen van een afstandje en hebben behoorlijk wat mensenkennis. In die 43 jaar dat ik werk, heb ik heel wat collega’s gehad. Iedereen heeft zijn of haar eigen handvatten. Door de jaren heen leer je hoe je verschillende mensen moet benaderen, dat maakt het ook leuk.”


Steeds nét niet

Ton houdt het over een paar maanden voor gezien. “Ik hik al een paar jaar tegen de AOW-leeftijd aan, maar die werd telkens weer verhoogd voordat ik de pensioenleeftijd had bereikt. Het was het steeds ‘net niet’.” Hij blikt alvast terug op zijn tijd bij Wihabo. “Mijn wereld is 180 graden gedraaid. Autorijden ben ik leuker gaan vinden, maar het is nog niet m’n grootste hobby. Wel ben ik dankbaar dat Wihabo mij deze kans heeft gegeven.” Moniek besluit: “Het belangrijkste is het feit dat deze mensen iets kunnen betekenen in de maatschappij van nu. De flexibiliteit en senioriteit van deze mensen maakt dat de Wihabo Pluspool zijn naam eer aandoet.”

Wihabo Pluspool

Voor de periode oktober t/m december (en daarna) zoeken we enthousiaste collega's voor onze Wihabo Pluspool.