Luuk maakt het!

Luuk Hoezen (21) kwam tijdens zijn studie Ruimtelijk Vormgeven bij Wihabo werken. Hij begon als Zünd Operator bij Pakhuis 86 maar inmiddels ontwikkelt hij - in opdracht van Wihabo - handige producten die handmatige handelingen efficiënter maken. We spraken Luuk over zijn bijzondere projecten.

In juli 2019 begon Luuk als Zünd Operator bij Pakhuis 86. "De producten die je op de Zünd (een frees- en snijmachine voor plaatmateriaal zoals forex, plexiglas en hout) voorbij ziet komen zijn wel steeds anders, maar het werk zelf vond ik na een tijdje saai worden. Toen ben ik naar Joris Bosch (Technisch Directeur) gestapt met de vraag of ik niet met iets kon helpen waarvoor ik ben opgeleid."


Eerste projecten

In 2021 maakte Luuk het ontwerp voor de Wihabo Troon, die werd gebruikt voor de uitreiking van het eindejaarsgeschenk. "Hierdoor wist Joris al een beetje wat ik deed en kreeg ik niet lang daarna mijn eerste projecten: het modificeren van de wikkelmachine voor de 50 grams repen van Tony's Chocolonely, het ontwikkelen van een aantal tools voor de afdeling en het vervangen van kapotte onderdelen. Niet lang daarna volgde nog een opdracht: het maken van een vouwplankje voor de Aftelkalenders en voor de Giftboxen van Tintelingen. Het prototype voor dat vouwplankje had Joris zelf al eens gemaakt, die mal ben ik gaan finetunen."



Luuk hoezen, op 'zijn' wihabo troon: 

"Door het maken van de Wihabo Troon wist Joris al een beetje wat ik deed. Niet lang daarna kreeg ik mijn eerste opdracht als product designer."

Stap tussen handwerk en automatiseren

De uitdaging voor het maken van de mal zat 'm vooral in het gebruik van de materialen, aldus Luuk. "Zo'n Giftbox en Aftelkalender zijn gemaakt van sulfaatkarton (Invercote), dat karton moet heel blijven tijdens het vouwen. Ook de kosten spelen een rol." Met zijn bedrijf probeert Luuk de stap tussen handwerk en automatiseren op de vullen. "Vaak willen bedrijven handmatige handelingen automatiseren, maar is dat kostentechnisch geen optie. Dan kom ik kijken: hoe kan ik handwerk makkelijker en efficiënter maken?"


Kijken, maken, testen

Hoe dat proces in zijn werk gaat? Luuk legt uit: "Bij de vouwplankjes heb ik eerst gekeken welke handelingen er bij het vouwen komen kijken. Daarna hoe ik die handelingen efficiënter kan maken. Op basis van die visuele input heb ik een prototype gemaakt. Je legt het karton op de mal, drukt het reboard erin en 'paf': binnen enkele handelingen heb je een mooi gevouwen doosje. We hebben nogal wat getest met de vouwplankjes. Dat is niet gek als je een product ontwerpt om handelingen te verbeteren. Het is dan beter om meerdere prototypes te maken die allemaal nét even anders werken en vervolgens goed te observeren wat het beste werkt. Van de vouwmal heb ik uiteindelijk vier prototypes gemaakt. De vierde werkte zoals het moet!"



30% efficiënter

Alles leuk en aardig, is het vouwproces van de kalenders en Giftboxen nu écht zoveel efficiënter geworden? "Ik heb zelf nooit getimed wat de tijdswinst is voor de Aftelkalenders, maar het vouwen van de Tintelingen Giftbox gaat met het vouwplankje zo'n 30% efficiënter."


Studio LuHo

Luuk studeerde in 2022 af als Ruimtelijk Vormgever in de richting Product Design aan het Sint Lucas en startte kort daarna zijn eigen bedrijf voor industrieel ontwerp: Studio Luho. "Voor ik ga doorstuderen wil ik het ondernemen een kans geven," vertelt Luuk. "Ik wordt nu door Wihabo ingehuurd als ZZP'er, maar sta ook nog op de loonlijst. Niet meer als Zünd Operator; ik val nu onder de afdeling Projectontwikkeling."



Gedeeld enthousiasme

Luuk is nu bezig met meerdere projecten voor Wihabo, waaronder het maken van een magazijn voor de Tony's Chocolonely repen voor de grote wikkelmachine en een mal om het plotten van houten kaartjes efficiënter te maken. Enthousiast vertelt hij: "Het werk voor Wihabo geeft me veel voldoening. Ook Joris is enthousiast over de technieken die ik gebruik en de producten die ik maak, hij vertrouwt me veel toe. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik ertoe doe."

"Ik was een eigenwijze, voerde projecten nooit volgens opdracht uit. Gewoon om mezelf uit te dagen om er meer uit te halen en andere technieken te proberen."

Eigenwijze

De interesse in techniek heeft Luuk naar eigen zeggen niet van een vreemde. "Van mijn vader - hij is storingsmonteur - heb ik leren lassen en veel geleerd over techniek. Vroeger was ik al veel aan het sleutelen aan mijn schakelbrommer, Tomos en motoren." Toch is de opleiding Productontwikkeling volgens Luuk geen technische, maar vooral een creatieve opleiding. "Vooral buiten school heb ik veel geleerd. Tijdens de opleiding miste ik de praktische kant. Daarom was ik geregeld aan het 'vechten' met leraren om meer ruimte te krijgen voor de uitvoering van de opdrachten. Ik was een eigenwijze, voerde projecten nooit volgens opdracht uit. Gewoon om mezelf uit te dagen om er meer uit te halen en andere technieken te proberen. 


Joris ziet dat terug in Luuk. "Het mooie aan Luuk is, hij snápt dingen. Als techneuten onder elkaar hebben we aan een half woord genoeg. Dat is wel bijzonder. Ook het ondernemende en de vindingrijkheid van Luuk past bij Wihabo, dat zit bij ons in het DNA." 


Kansen als ondernemer

Dankbaar blikt Luuk terug op de afgelopen periode. "Zonder Wihabo had ik niet dezelfde kansen gehad als ondernemer. Voor bijna al mijn projecten gebruik ik de Zünd, tot ik zelf een soortgelijke machine kan aanschaffen. Ik heb er al één op het oog in Canada. De kennis over de mogelijkheden van de Zünd gebruik ik nu voor mezelf, voor Wihabo én voor andere klanten. Als ik hier niet had gewerkt had ik de middelen niet gehad. De grap is, hoe saai ik de Zünd ook vond, ik ben er nu min of meer afhankelijk van geworden."