Tips & Tricks: HP Mosaic

Voor de nieuwste Tony’s Limited Editions maakte we 500.000 unieke wikkels met behulp van HP Mosaic. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?Basisingredi?nten

De twee belangrijkste onderdelen van HP Mosaic zijn een InDesign document en het patroon, de zogenaamde seedfile. In het InDesign document maken we een illustratiekader, waaraan het patroon gekoppeld wordt.


Waar moet een ontwerp aan voldoen?

Het maken van de patronen gebeurt in Illustrator, een seedfile moet namelijk altijd een vector-bestand zijn. Daarnaast moet het ook altijd vierkant zijn. Hoe meer detail er in het patroon zit, hoe beter het resultaat. 


De variabelen vanuit ??n ontwerp

Om de seedfiles te koppelen gebruiken we de HP Mosaic software. We kunnen dan nog aangeven wat er met het patroon gebeurt. Vergroten (en hoeveel), roteren (en in welke hoek) en eventueel kleuren omwisselen. 

Voor de Limited Editions van Tony’s hebben we per smaak maar 1 seedfile gebruikt, zodat het meteen duidelijk is welke smaak je in handen hebt, maar er kunnen ook meerdere seedfiles aan één indesignbestand gekoppeld worden. Zo zorgen we voor nog meer afwisseling.


Personaliseren

Tegelijkertijd met het maken van de Mosaic kunnen we ook een database koppelen waarmee een naam, adresgegevens, een nummer of zelfs een foto meegedrukt kan worden. zo wordt het resultaat nog unieker.

En dan?

Dan is het een kwestie van de complete PDF genereren, waarna het geheel gedrukt kan worden.


Lees hier meer over de Tony's Limited Editions of bekijk hier het proces in beelden.