Duurzaamheid bij Wihabo

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, krijgen duurzame ideeën een podium in politiek Den Haag. Duurzame initiatieven - in de grafische wereld én daarbuiten - moedigen we van harte aan. En ook zelf zitten we niet stil als het om het thema duurzaamheid gaat!

Duurzaamheid bij Wihabo

Als familiebedrijf met sterke lokale wortels hebben we een maatschappelijke positie, daar zijn we ons erg van bewust. We hebben hart voor mens, materialen en milieu én dragen dit uit in ons beleid. Met aandacht voor arbeidsomstandigheden (veiligheid, gezondheid en welzijn van onze medewerkers) en gelijkwaardige kansen voor mensen die net wat meer ondersteuning nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Participatiewet, extra mankracht via sociaal werkbedrijf IBN en werkervaringsplaatsen voor statushouders.


Ook als het gaat om materialen speelt het thema duurzaamheid een grote rol bij Wihabo: hoe gaan we verantwoord op met grondstoffen, (her)gebruiken we materialen zo duurzaam mogelijk en verspillen we zo min mogelijk. Door onze milieu-inspanningen rondom energie, het productieproces, chemische stoffen, inkoop en afvalverwerking zijn we in het bezit van milieuzorgcertificaat ISO14001 voor de grafische industrie. En daar zijn we trots op!


Investeren in een duurzaam machinepark

In 2020 hebben we geïnvesteerd in een duurzame én moderne digitale drukpers: de HP Indigo 100K. Daarmee hebben we de overstap gemaakt naar volledig digitaal drukken. De 100K kwam in de plaats voor de HP Indigo 10.000 (een oudere en minder efficiënte digitale pers) en de Sakurai offsetpers.Met de nieuwe pers (hierboven op de foto) hebben we inmiddels grote stappen gemaakt op het gebied van kwaliteit, productiviteit, efficiëntie en grondstofbesparing. Per gedrukt vel verbruiken we minder stroom en tegelijkertijd draaien we per uur een hoger volume. Hierdoor behalen we een geweldige CO2-reductie.


Voorbeeld voor de grafische industrie

Wihabo heeft de ambitie om de meest moderne, vooruitstrevende en duurzame drukkerij van Nederland te zijn. Roel Nikkelen, Operationeel Manager, hierover: "We hopen dat meerdere grafische collega’s de ambitie op het gebied van duurzaamheid met ons delen."
3 duurzame papiersoorten

Ook bij onze klanten speelt het thema duurzaamheid steeds vaker een rol. Dit zien we terug in de vraag naar bijvoorbeeld duurzaam papier. Papier met het FSC-keurmerk is tegenwoordig de standaard, maar er is veel meer mogelijk om drukwerk nóg duurzamer te maken! Denk aan gerecycled papier of papier van landbouwafval. 

1. PaperWise papier

Papierleverancier PaperWise geeft landbouwafval een tweede leven in de vorm van duurzaam papier en karton. Sinds 2016 is PaperWise al onderdeel van het papier-assortiment van Wihabo. PaperWise wil de wereld laten zien dat het in de papierindustrie mogelijk is om reststoffen in te zetten, in plaats van primaire grondstoffen. 


Nick op den Bosch van PaperWise vertelt hierover: "Klanten moeten wéten dat ze de keuze hebben voor duurzaam drukwerk. Je kan met PaperWise bijdragen aan milieuwinst en aan sociale ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Als je die thema's belangrijk vindt, is PaperWise jouw papier. En vind je dat niet belangrijk, dan is er altijd nog gewoon papier."


Lees meer over onze samenwerking met PaperWise
2. Cairn Straw White

Cairn Straw White is papier van 100% ingezameld oud papier. Door het papierpulp te mengen met stro krijgt het papier deze mooie, organische uitstraling! Het papier wordt gemaakt door Paperback, een papierleverancier gespecialiseerd in gerecycled papier. 


3. Lessebo papier

Lessebo Paper is één van de meest klimaatvriendelijke papierkwaliteiten ter wereld. Lessebo Paper heeft een CO2 uitstoot van slechts 22 kilogram per ton geproduceerde pulp en papier. Ter vergelijking: het branchegemiddelde voor de productie van grafisch papier is 600 kilogram per ton. De van oorsprong Zweedse papierfabrikant produceert volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar papier, gemaakt van 100% TCF-pulp.


Ook in het productieproces van Lessebo is er veel aandacht voor de omgeving en het milieu: voor elke gekapte boom plant Lessebo Paper minsten twee nieuwe bomen terug. Het Zweedse bos is door deze inspanningen in minder dan 100 jaar verdubbeld!


Wil je meer weten over duurzame papiersoorten en het verduurzamen van jouw drukwerk? Neem dan contact met ons op! 

Hart voor mens, materialen en milieu

Wihabo geeft invulling aan duurzaamheid met het 3M-model. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over MVO!